Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Μνήμη του Αγίου Δομετίου (7 Αυγούστου)

Μνήμη του Αγίου Δομετίου (7 Αυγούστου)

Δημοσιεύτηκε: Αύγουστος 02. 2013 09:43
Ενημερώθηκε: Αύγουστος 07. 2013 09:43

 
 
 
 
 
 
Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των οσιομαρτύρων Αστερίου του θαυματουργού και Δομετίου του Πέρσου (†363), της  οσίας Ποταμιάδας της θαυματουργού, του Νεομάρτυρος Αββακούμ, του εν Θεσ/νίκη (†1628) και του οσίου Δαβίδ του «Γέροντος», του εν Ευβοία, του αγίου Ποιμένος του Ρώσου, του Μάρτυρος Σώζοντος του εκ Νικομηδείας και του αγίου Ναρκίσσου πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Ο Οσιομάρτυρας Δομέτιος ήταν Πέρσης, και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη από κάποιο χριστιανό, που ονομαζόταν Άβαρος. Όταν το έμαθαν αυτό οι άνθρωποι του σπιτιού του, εξεγέρθηκαν εναντίον του και ο  Δομέτιος αναγκάστηκε να τους εγκαταλείψει.
Κατέφυγε στην πόλη Νίσιβη, στα βυζαντινά σύνορα, όπου κλείστηκε σε Μονή. Στη συνέχεια αναχώρησε, από κει, και ήλθε στη Θεοδοσιούπολη, στη Μονή του Σεργίου και Βάκχου, όπου καλλιέργησε σε μεγάλο βαθμό τις αρετές του Ευαγγελίου.
Ο προϊστάμενος της μονής, βλέποντας την πνευματική ανωτερότητα του, θέλησε να τον κάνει πρεσβύτερο.
Ο Δομέτιος, από ταπείνωση όμως κινούμενος, έφυγε στα όρη ζώντας σε μια σπηλιά, αντί να παραμείνει να αναλάβει αξιώματα.
Κάποια ημέρα περνούσε από εκεί ο Ιουλιανός ο Παραβάτης και διέταξε να τον σκοτώσουν. Οι στρατιώτες του αυτοκράτορα βρήκαν τον όσιο Δομέτιο μαζί με τους μαθητές του να προσεύχονται εντός του σπηλαίου, και τους φόνευσαν με λιθοβολισμό.
Σήμερα πανηγυρίζει το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι του αγίου Δομετίου στον ομώνυμο Δήμο στη Λευκωσία.
Επικαλούμαστε τις πρεσβείες του Οσίου Δομετίου, όπως το Πανάγιο Πνεύμα μάς χαρίζει  ταπεινό φρόνημα και δύναμη για να αντιμετωπίζουμε νηφάλια τις δυσκολίες και τους κινδύνους της καθημερινής μας ζωής.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου