Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

οι Άγιοι Πάντες



agioipantes


Οι Άγιοι Πάντες!!! Αχ, εμείς οι ταλαίπωροι άνθρωποι, θέλουμε τάχα να τιμήσουμε τους Αγίους Πάντες!! Να τιμήσουμε ποιους; Εκείνους που στεφάνωσε η ίδια η Αγία Τριάδα στους ουρανούς; Να τιμήσουμε με λόγια εκείνους τίμησε ο ίδιος ο Βασιλιάς των αιώνων, με το να τους έχει όχι μόνο φίλους αλλά και αδερφούς; Εκείνους που μόλις άφησαν το θνητό τους σώμα εδώ στην γη, τους προϋπάντησαν Άγγελοι, Αρχάγγελοι και όλες οι Αγίες Δυνάμεις, για να τους οδηγήσουν μέχρι τον Δεσποτικό θρόνο; Εκείνους που τα ενδύματά τους είναι το φως και η λαμπρότητα της τρισηλίου θεότητας, στολισμένα με τα πολύτιμα πετράδια των αρετών τους; Εκείνους φανταζόμαστε ότι μπορούμε να τιμήσουμε με λόγια παχιά και γήινα, εμείς που τον περισσότερο χρόνο μας τον ξοδεύουμε για τα δικά μας θελήματα και με τα χείλη μας άλλα ομολογούμε και άλλα τελικά πράττουμε; Ταλαίπωροι άνθρωποι εμείς…
Πόσο ανάγκη αλήθεια τους έχουμε, πόσο πολύ. Κι όμως δεν το γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Ο ίδιος ο Θεός μαρτυρεί στο ανθρώπινο γένος πόσο πολύ θέλει και αναπαύεται να έχει αγίους. Ας δούμε πόσο σημερινο είναι, πόσο επίκαιρο φαντάζει το αίτημα του Θεού για την χώρα που υποφέρει: (Ιεζεκιήλ κεφ. 22)
Οι άρχοντές σου εν μέσω σου είναι λέοντες, που ωρύονται εναντίον των θυμάτων των. Αρπάζουν και ληστεύουν συνεχώς. […]Και αυτοί ακόμη οι ιερείς της πόλεως παρέβησαν τον Νομον μου, εβεβήλωσαν τους ιερούς τόπους, τον ναόν και το θυσιαστήριον. Δεν έκαναν διάκρισιν μεταξύ ιερού πράγματος και βεβήλου. Δεν εξεχώριζαν το νομικώς καθαρόν από το ακάθαρτον.[…]   Και οι ψευδοπροφήται της πόλεως, οι οποίοι κολακεύουν και διαφημίζουν τους κακούς άρχοντάς σας, θα καταστραφούν και αυτοί· όλοι αυτοί οι οποίοι βλέπουν ψευδή οράματα και εξαγγέλλουν ψευδείς μαντείας και οι οποίοι λέγουν· “αυτά λέγει ο Κυριος”, ενώ ο Κυριος δεν ωμίλησε καθόλου προς αυτούς.  Και αυτοί καταπιέζουν με τας αδικίας των τον λαόν της χώρας, ληστεύουν και αρπάζουν τα ξένα πράγματα, πτωχόν και πεινώντα κατατυραννούν και προς τον ξένον δεν αναστρέφονται και δεν φέρονται με δικαιοσύνην.
Και τι έρχεται και ζητάει ο Θεός;
Έναν άγιο, να κάμψει την οργή Του. Έναν Άγιο!!!:
καὶ ἐζήτουν ἐξ αὐτῶν ἄνδρα ἀναστρεφόμενον ὀρθῶς καὶ ἑστῶτα πρὸ προσώπου μου ὁλοσχερῶς ἐν τῷ καιρῷ τῆς γῆς τοῦ μὴ εἰς τέλος ἐξαλεῖψαι αὐτήν, καὶ οὐχ εὗρον. (Ιεζ. Κβ’, 30)
Εζήτησα μεταξύ αυτών άνθρωπον, ο οποίος να συμπεριφέρεται ορθώς και δικαίως, να σταθή άρτιος και ακατηγόρητος ενώπιόν μου κατά την κρίσιμον εποχήν της χώρας αυτής, δια να μη την καταστρέψω τελείως, και δεν ευρήκα.
Ένας άγιος, θα ήταν αρκετός, για να «αλλάξει γνώμη» ο Θεός…
Σύμφωνα με τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς οι βίοι των Αγίων μας:
-Αποτελούν την εφηρμοσμένη Δογματική και δεικνύουν ότι τα δόγματα δεν είναι θεωρητικές μόνον – αλήθειες, αλλά έχουν γίνει βίωμα στη ζωή αυτών των Αγίων.
-Περιέχουν ολόκληρη την Ορθόδοξη εφαρμοσμένη Ηθική, η οποία στους βίους των Αγίων είναι μία εφαρμοσμένη Δογματική.

-Είναι η μοναδική Παιδαγωγική της Ορθοδοξίας, με την οποία καταδεικνύεται πώς διαπλάσσεται ο απλός άνθρωπος σε τέλειο άνθρωπο με τα άγια μυστήρια, τη χάρη του Θεού και τις αγίες αρετές.
-Είναι μία ιδιόμορφη Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια στην οποία βρίσκει μια διψασμένη ψυχή, ό,τι χρειάζεται για να φθάσει στην αιώνια Αλήθεια.
-Δείχνουν τον ασφαλή δρόμο φωτισμού, αγιασμού και σωτηρίας, καθώς και τον τρόπο με τον όποιο κατανικά κανείς την αμαρτία, το πάθος, το δαίμονα, το θάνατο. Δείχνουν επίσης πώς κανείς από ληστής, πόρνος, μέθυσος και άσωτος, γίνεται Άγιος.
-Αποδεικνύουν ότι ο κάθε Άγιος είναι ο Χριστός επαναλαμβανόμενος.
***
Εμείς μπορεί να μην είμαστε άγιοι. Έχουμε χρέος όμως να δεχόμαστε όλους τους Αγίους μας και τιμητικά να τους προσκυνούμε. Να πιστεύουμε και να ομολογούμε και να κηρύττουμε όλα όσα οι Άγιοι μας, αγιοπνευματικά, μας έχουν διδάξει και παραδώσει γραπτώς και προφορικώς. Έχουμε χρέος ιερό έτσι ώστε να αξιωθούμε και εμείς να ακούσουμε το Ευαγγελικό «Ο δεχόμενος υμάς, εμέ δέχεται» (Ματθ. Ι’, 40) Εκείνος δηλαδή που τιμά τους αγίους, εμένα τον ίδιο τιμά και Εγώ θα τον τιμήσω στην Βασιλεία μου.
Ταις της αχράντου σου Μητρός πρεσβείες, Χριστέ ο Θεός, και Πάντων των απ’αιώνος Αγίων σου, ελέησον και σώσον ημάς, ως μόνος αγαθός και φιλάνθρωπος. Αμήν
Πηγές: αρχείο προσωπικό, (ερωτήσατε για λεπτομέρειες και βιβλιογραφικές πηγές)
Ορθόδοξες Απαντήσεις, Ιούνιος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου