Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Αγίου Μαρκιανού, πρεσβύτερου και οικονόμου της Αγίας Σοφίας.



Σήμερα, 10 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά και τη μνήμη του αγίου Μαρκιανούπρεσβύτερου και οικονόμου της Αγίας Σοφίας.
Οι πρόγονοί του κατάγονταν από τη Ρώμη, αλλά εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος έδρασε επί αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας και επί Λέοντος του Θρακός, δηλαδή γύρω στο 450-474 μ.Χ.
Αρχικά είχε προσχωρήσει στην αίρεση των Ναυατιανών, ωστόσο σύντομα μετανόησε και δαπάνησε την περιουσία του στην ανοικοδόμηση και επισκευή ορθοδόξων ναών.
Καταρτισμένος στα ιερά γράμματα, διακρίθηκε σαν ιερέας και οικονόμος του ναού της Μεγάλης Εκκλησίας. Με πρωτοβουλία του κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Αναστασίας, κοντά στον μικρότερο που υπήρχε και τον οποίο δόξασε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος με τους περίφημους λόγους του. Επίσης με πρωτοβουλία του κτίστηκαν ο ναός της Αγίας Ειρήνης προς τη θάλασσα, ο κάτω από αυτή ναός Ισιδώρου του Μάρτυρα και ο ναός του Αγίου Στρατονίκου.
Γι’ αυτή του την ευλάβεια, για τη μεγάλη φιλανθρωπία και μέριμνά του για τους φτωχούς και αδυνάμους, η Εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων της. Η Σύναξη του αγίου Μαρκιανού ετελείτο στο Προφητείο του Βαπτιστού Ιωάννου, κοντά στην Κινστέρνα της Μωκησίας «εν τοις Δανιήλ» και το ναό του Αγίου Μωκίου.
«Ἀπῆρεν ἔνθεν πρὸς πόλου μέγα κλέος,
Ὁ Μαρκιανός, οὗ κλέος κἂν γῇ μέγα»».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου